1 de cada 5 catalans fa consum de risc d'alcohol sense saber-ho

Avui se celebra el Dia sense alcohol que vol sensibilitzar sobre les conseqüències de beure en excés


Un 20% dels catalans fa un consum de risc d'alcohol, sense ser-ne conscient, ja sigui bevent-ne de forma diària o en grans quantitats esporàdicament. Aquesta és una de les dades que ha facilitat Salut en el marc de la celebració avui del dia sense alcohol.

D'acord amb un cribratge específic fet per professionals sanitaris el 2013, 1 de cada 5 catalans fa un consum de risc, tot i que només un 5% de la població entre 15 i 64 anys ho admet.

El consum de risc d’alcohol entre la població de 15 a 29 anys és de 6,4% (8,5% en homes i 4,1% en dones) i entre la població de 30 a 64 anys, del 3,7% (6,1% en homes i 1,1% en dones), segons les darreres dades de l’enquesta bianual EDADES 2013.

Consum diari o esporàdic intensiu: igualment perjudicials

Els experts expliquen que el llindar del consum de risc varia entre homes i dones. L'alcohol es quantifica per unitats de beguda estàndard (UBE), cadascuna de les quals conté 10 grams. Quatre UBE's diàries pels homes o bé dues en el cas de les dones es considera consum de risc. Beure en excés esporàdicament, més de 5 UBE's, també és danyí.  

 
Departament de Justícia. Generalitat de Catalunya
 


Es calcula que tres consumicions d'alcohol per dia, la quantitat mitjana que beuen els europeus -entorn a 30 grams- equival a un nivell tòxic que pot provar càncer.  De fet, aquest volum de consum produeix aproximadament uns 136.000 nous casos de càncer cada any a la UE. 

"L'alcohol té efectes sobre tercers més greus que el tabaquisme passiu", va afegir el subdirector general de Drogodependències del departament de Salut, Joan Colom, durant la jornada 'Veus el que beus. Amb l'alcohol menys és millor', celebrada divendres. En aquest sentit, Salut Pública ha recordat que  el 12,3% de la població catalana declara haver patit conseqüències negatives derivades del consum d'alcohol per part d'una tercera persona.

Salut treballa en la prevenció del consum


Davant d'aquesta situació, la Subdirecció General de Drogopedendències del Departament de Salut treballa per implementar polítiques i programes preventius amb l'objectiu de reduir el consum de risc i els problemes associats.

En aquest sentit, i en el marc del Pla d'actuació en prevenció sobre drogues 2012-2016, destaquen programes com "Beveu Menys"; "Alcohol i Hospitals", "Embaràs sense alcohol", "Alcohol i cronicitat"; "Alcohol i violència", o "A la feina, alcohol 0.0".

També sobresurten els programes per sensibilitzar i informar els joves, com són "elpep.info" (a partir dels 12 anys) i "laclara.info" (a partir de 16). El 27% dels joves entre 14 i 18 anys reconeixen que s'han emborratxat durant l'últim mes i un de cada tres admet un consum per afartament en una sola nit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO PAS DOS
1.
A Terrassa un Cotxe el seu Conductor Borratxo va atropellar una nena de 5 anys , pasaba del limite permitido . Aixo en fa dir una cosa ques veritat FALTEN MOLTS MES CONTROL DE ALCOHOLEMI a la entrada i sortida de pobles i ciutats i tambe adintra LAS Policias Locals i Guardias Urbanas tenen que FER Controls de Alcoholemia atrapar Conductors alcoholics borratxos al volante TAMBE POSAR RADARS a consevol lloc escondido per atrapar els que corren per dintra els pobles i ciutats EL ALCOHOL ES DOLENT Pero si beus i portes cotxe es mortal per tu o per unaltra persona
  • 0
  • 0

Comenta aquest article